Träna på en söndag

Nej, det är inte 1970-talet, även om det ser ut så, hehe. Jag gissar typ 2005, jag och Marillo. 
Ledig men uppe i ottan. Det med sovmorgonar är long gone nu för tiden. Idag ska jag minsann åka och hoppträna. Och med tanke på att jag både har fått jaga rätt på en transport att låna (eftersom min är paj) och jag hade kunnat ligga kvar i sängen så är ju det rätt ambitiöst för att vara dressyrtant, eller hur? Dessutom hoppade jag hemma förra helgen, när det inte blev någon träning hos Sussie. Rullade på en långsida med två bockar studs, 17 meter (4 språng) till räcke och 17,5 (ca, 4 språng) till bock. Syfte med det var flera hinder på linje, rida rakt och hitta rytmen. Gick väldigt bra, även om alla hinder ville bita honom lite först. 
 

Fredag

Här sitter jag med en kopp svagt, misslyckat kaffe med sista mjölken i. Inte så bra start på dagen, men jag överlever. Idag är det kyligt. När jag släppte ut hästarna för en dryg timme sen visade termometern -3 grader. Äntligen är det höst på riktigt, like it! Det är fredag, jag ska strax iväg till en elev, senare ska hästarna jobbas och efter det blir det arbete ikväll. Dessutom börjar vardagsrum och sovrum ta form, och färg, så snart blir det flytt till vårat lilla hus.
 
 

Svar på fråga

Susanna skrev till mig:
 
På söndag skall jag rida LC:1 (klubbtävling) för första gången i mitt liv (vilket jag inte nämnt i bloggen pga vill inte jinxa). Kan du inte ge mig lite tips? Vad skall jag tänka på? Sjukt nervös!
 

Hej Susanna! Jag tar mig friheten att göra ett inlägg och outa detta i min blogg, med förhoppning att inte jinxa dig!
 
Först och främst, vad kul att du ska tävla! Det är en hel del att tänka på innan dess, så jag punktar hur jag brukar förbereda mig när jag ska tävla. 

 
  • Kolla in starttid och ryttarmeddelande för tävlingen. Där brukar anläggningsskiss även finnas så man får ett hum om hur parkering, fik, toaletter, framridning och tävlingsbana ligger i förhållande till varandra, om man inte varit på platsen förut. 
  • Om jag har tidig start så tvättar, putsar och packar jag kvällen innan. Flätning lämnar jag till morgonen.
  • Planera in mer tid än vad du tror att du behöver (sagt av tidsoptimisten!) så att du lugnt kan lasta (innebär som bekant ibland problem), köra till tävlingen, startanmäla, kolla in tävlingsplatsen, ta en kaffe, gå på toa, kolla in ett ekipage eller två, tjöta lite med folk och hinna göra iordning hästen och klä på dig själv innan uppvärmning. Jag brukar alltid be hästskötaroffret för dagen (för ett såndant måste man ha!) att leda hästen när jag klär på mig, så passar jag på att även ladda lite mentalt; visualisera och pepptalka mig själv. 
  • Uppvärmning: Här är det viktigt för hästens skull att du gör exakt som du brukar göra när du rider hemma, även om du är nervös. Lägg upp en plan och rid efter den. Försök hitta din bubbla. Titta inte på andra (jo, du får titta på dem för att inte rida över dem), bry dig inte om vad som händer på läktaren eller vem som kollar, utan fokusera på din ridning. Och andning. Känner du att du behöver repa några linjer i programmet, gör det. 
  • När det är ungefär tio minuter kvar brukar jag be hästskötaroffret ta av skydden, torka av mina stövlar och putsa till oss lite extra, och eventuellt ta på kavajen sedan tar jag ett par minuter att visualisera programmet igen. 
  • Inne på banan: Rid ett moment i taget. Nojja t ex inte över att galoppfattningen inte satt som en smäck och att hästen kommer fatta fel redan när du rider upp på medellinjen. Där ska du planera halten, igångsättningen, hörnpasseringen. Fokusera på vägen. Noggranna övergångar. Se vägen och planera nästa moment hela tiden. 
  • Nervös? Le, då slappnar du automatiskt av. Och andas. Dessutom ska det ju vara roligt att tävla!
  • Efter programmet, andas ut, klappa om och ge hästen karamell. Sitt av och utvärdera ritten. Bra och mindre bra? Hämta protokollet och skratta eller gråt. 
 
 
Jag själv har otroligt (ibland orimligt?) höga krav på min egen ridning och tävling, men jag har upptäckt att efter att jag började se tävlandet på ett mer avslappnat (men ändå seriöst) sätt, så har det även gått bättre på banan. Vår mentala inställning är A och O i dessa lägen, vågar jag påstå. Och att ha roligt på tävling, både till häst och bredvid tror jag har stor betydelse. 
 
Hoppas tipsen kan vara till användning och lycka till på söndag, Susanna! 
 
Visa fler inlägg