Gott nytt år!

 

Årets sista dag och jag har haft ett par nyårsträningar och fixat stallet. Jag brukar ju alltid summera året som gått i en liten årskrönika. Det ska jag göra, men inte idag.

Idag vill jag mest bara önska er Gott slut och god fortsättning på året som kommer! Ta hand om er och varandra, ge hästarna en extra klapp och puss och så ses vi nästa år! 

Leva som man lär

Rubriken säger något som känns väldigt viktigt för mig i min yrkesroll. Jag vill leva som jag lär. Jag kan inte stå och säga att mina elever ska göra på ett sätt och sen göra något annat själv. Det blir varken trovärdigt eller seriöst, och det gäller både ridning, hantering och omvårdnad. 
 
I mitt häst- och ridtänk ligger ALLT ansvar ALLTID på ryttaren eller den som hanterar. Hästen vet aldrig vad den ska göra och strävar alltid efter hålla balansen under ryttare, och trygghet från vargen bredvid sin människa. Har den inte det, så kommer den leta efter det genom att göra på olika sätt. 
 
Vi kommunicerar med hästen genom att använda vår kropp på olika sätt när vi sitter på ryggen på den. För att kunna göra detta så tydligt som möjligt behöver ryttaren kunna sitta avslappnad och balanserad rakt upp och ner, utan att behöva hålla sig i tyglar eller klämma fast sig med benen. Båda sittbenen ska belasta lika mycket, man ska sitta mitt över hästen. Som ryttare måste man också kunna separera sina hjälper. Man måste till exempel kunna ta ett tygeltag utan att samtidigt omedvetet klämma med benen, och vice versa. Hjälperna ska samverka, men inte ges samtidigt! Detta kan man inte göra om man inte klarar att sitta avslappnat i balans. Och det är något man utvecklar över tid och som alltid kan förbättras och förfinas. Även rutinerade ryttare behöver kontinuerligt jobba med sin sits. Efter 25 år tragglar jag fortfarande. 
 
Att hitta sin balans tränar man fantastiskt bra bland annat genom att rida utan stigbyglar. Mina elever på ridskolan fick praktisera detta i tisdags och jag själv gjorde samma sak igår. Det är lite av en reality check och behöver göras oftare! 
 
 
(Ursäktar grynig bild, dump från film) 
 
Visa fler inlägg