Göra, göra om, göra rätt! #fail

Igår gjorde jag ett försök att som privatist ta ett utökat körkort, som gör att man får köra fordon och släp som uppgår till 4250 kg. På vanligt b-kort, som jag har nu, är det endast 3500 kg. Och det har räckt hittills, men eftersom jag köpt både ny bil och hästtransport så behöver jag minst ett utökat b-kort på grund av att de är tyngre än mitt gamla ekipage.
Men det gick ju inte så bra. Precis som när jag gick i grundskolan och gymnasiet och skulle ha prov så tänkte jag att "Det här har jag koll på!", läste på lite, hittade på annat och levererade ett resultat som hade kunnat vara långt mycket bättre om jag hade ansträngt mig lite och förberett mig bättre. Suck. Så det är bara att öva mer, göra om och göra rätt. Och försöka stävja stresspåslaget när en (äldre manlig) kontrollant sitter brevid och synar en i minsta detalj och man dessutom får känslan av att han tänkter att "hon ska minsann inte komma här och tro att detta är plättlätt!". Det är sån där stress som gör mig slarvig, ofokuserad och forcerad. Får bråttom fast det inte är det. Så nu är det bara att släppa skammen för att ha varit skitdålig och fokusera på att lära mig skiten så bra så kan  göra det i sömnen, så jag minsann kan visa dem att jag kan det här! Att jag sedan har vissa funderingar på vad de egnetligen tycker är viktigt vid provet lämnar jag osagt, jag kan inte ändra på det ändå. Göra, göra om, göra rätt.

Investering i mig själv

Idag har jag investerat i mig själv. Har varit på Idrottskliniken och fått min arma rygg lossad. Jag behöver ju bli det med jämna mellanrum. Hade tydligen ganksa rejäla muskelspänningar och en generallåsning i ryggraden. Det ritschade väldigt gött i den när den knakades. Så nu är jag nästan som ny igen.  
För det är klart att jag kan inte begära av mina hästar att de ska bli rakriktade och lösgjorda om jag själv inte är det. Anspänning i avspänning funkar inte med låsningar och spänningar i kroppen. Det känner och stör hästarna direkt. Så det blir återbesök nästa vecka och hemläxa på övningar för att hålla igång rörligheten. Nu ska jag vara lika noggran med mig själv som med hästarna! Så jag har redan börjat med att gå in på Hööks och köpt mig en ny ridhjälm. De är ju också "färskvara". Har man åkt i backen eller tappat den många gånger så behöver de bytas ut, även om de inte är sybart skadade. Jag köpte en Back on track-hjälm med mips-systemet som ska skydda huvudet från slag i rotation. Det systemet har funnits länge i cykel- och skidhjälmar, väldigt märkligt att det inte är standard på ridhjälmar. Det är ju sällan så att man ramlar "rakt" av en häst. Det kan ju vara med diverse volter och slagsidor man far i backen. Så nu känns det safe för eventuella luftfärder, haha. 
Nu är det jobb som väntar, först i stallet, sedan i Borås. Vi hörs hörni! 

#Repost 161024: Täcken, på eller av?

Frågor och tyckanden om täckens vara eller icke vara blommar alltid upp så här års. Det är väl förvisso trevligt att något blommar när allt annat är grått, haha.

Mitt tänk kring mina hästar och deras täcken och dess vara eller icke vara går ungefär såhär: ”Hellre för varm än för kall.” De tränas och tävlas och behöver ha smidiga muskler. Kalla muskler blir inte så smidiga muskler. Carmen har dessutom sin rygg som absolut inte får bli kall så det gäller henne extra mycket. Detta gäller i hagen. Men givetvis ska de inte bli så varma så de svettas under täcket, utan tjockleken på det får väder och vind bestämma.

Under höst och vinter när det är kallt skrittar jag alltid fram mina hästar med filt över ryggen, men rider i princip alltid utan. Att de är lite uppvärmda när jag sitter upp är jag också noga med under det kallaste tiden på året och leder då alltid mina hästar i fem-tio minuter innan jag sitter upp. 

Efter ridpass däremot låter jag de gå utan filt tills de har svalnat av själva. Tidigare har man varit väldigt snabb med täcke på för att hästen "absolut inte får bli kall!" efter ett pass. Men forskning har visat att hästar har ett avancerat värmeregleringssystem och om man lägger på en häst som är varm och ”ångar” ett täcke eller filt, så stänger man in det fuktiga, försvårar värmeavgivningen och förlänger därmed återhämtningsfasen. Dessutom finns risk för hudirritation. Det gäller även klippta hästar, men då är tiden kortare. När de ångat av lägger jag på en yllefilt eller ett fleecetäcke så de kan torka under det med hjälp av sin kroppsvärme.

Generellt tänker jag såhär kring täcken: Hästarna fungerar precis som vi människor i avseendet att vissa är varmare, andra mer frusna. Vissa hatar regn, andra bryr sig inte om det så öser ner. En del blir slöa i varmare klimat medan andra mår som bäst då. Forskning har visat att raser av tyngre kallblodstyp generellt klarar kyla bättre än nättare varmblodiga raser. Tjockleken på pälsen spelar såklart också roll. En del har knappt någon vinterpäls, andra blir lurviga som björnar. Vind, kyla, fukt är också faktorer som påverkar. Vad används hästen till? Rids den? Går den endast i avel? Hur gammal är den? Är den klippt? Har den fri tillgång på grovfoder? Kan den röra sig mycket i hagen? För mig är det inte svart eller vitt, täcke eller inte, det är väldigt individuellt. Det viktiga är bara att ta reda på vad som funkar bäst för din häst beroende på dess personlighet, päls och vad du har den till! 

Visa fler inlägg