Clinic: Funktionell biomekanik

Förra söndagen hade jag och Vivi clinic hos oss på Stall Charlottenberg där vi pratade om funktionell biomekanik hos ridhästar.  Ett fyrtiotal personer kom och lyssnade, jätteroligt!
Vi hade också workshop där vi jobbade med ett antal olika hästar som var anmälda, där vi demonstrerade vår metod Equibodybalance (tm); vad det är, hur man gör och varför vi gör det. Jag har märkt att det kan vara svårt att skilja begreppen, så nu reder vi ut det. 
 
Equiband: Själva hårdvaran, gummibanden och schabraket med spännen som fäster gummibanden. Equiband kan användas vid ridning, longering, tömkörning och promenader. Funktionen och syftet med Equiband är att magbandet får hästen att aktivera coremuskulaturen, vilket gör att ryggraden stabiliseras och musklerna i överlinjen kan slappna av. Bakbandet verkar rakriktande, det vill säga att den påminner hästen att ta lika långa steg med båda bakbenen. Det har inget syfte att "få bakbenen under" hästen, utan sitter ganska löst. Man kan använda endast magbandet, men inte bara bakbandet eftersom huvudsyftet är att aktiviera bukmuskulaturen. 
Equibodybalance: Vår metod som går ut på att hästen ska hitta sin egen balans i ett lågt tempo utan att få stöd i form av skänklar, tyglar, tömmar, inpänningstyglar av oss. Vi vill att hästen ska släppa ner hals och huvud, slappna av i överlinjen och jogga i balans. 
Man kan alltså jobba med Equibodybalance utan Equiband. Och man kan jobba med Equiband utan Equibodybalance men en kombination av de båda har visat sig vara väldigt effektiv för många hästar. Dessutom verkar metoden och hårdvaran dessutom fungerat balanserande i ett mentalt syfte på flera av de hästar som jag träffat som varit nerviga. Det blir nästan som lite meditation att bara få jogga runt med näsan i backen. 
Equibodybalance är inte samma sak som att longera. Longering använder vi bland annat vid unghästens utbildning, som motion för den vuxna hästen, att rasta en stallmodig (som det hette förr, dvs en het/busig/laddad) häst innan ridning och vid veterinärbesök för rörelsekoll Det görs från mitten av en volt som är ca 18 m och i ett arbetstempo. Allt för ofta ser vi hästar bli longerade, inspända i ett alldeles för högt tempo. Det skapar inte bara både fysiska och mentala spänningar hos hästen, utan sliter också inte minst på framkotor. För att kunna hålla balansen krävs små steg. Jämför med dig själv om du t ex ska gå över hal is. Du tar små korta steg, långsamt, för att hålla balansen. Inte långa kliv med fart. Eller små barn som ska lära sig gå. Små steg. Men det får inte gå för sakta heller, därav begreppet "styrfart". Samma sak gäller för hästar. I Equibodybalance gå vi närmare hästen och jobbar i ett joggingtempo i traven på en lite mindre volt. Ett riktmärke man kan gå efter är att bakhovarna ska sättas som max så långt fram som i framhovarna spår. I skritten däremot vill vi ha långa framåtgripande steg med så stort övertramp som möjligt för att få igång hela kroppen. 
När man använder Equibandet vid ridning, tömkörning eller longering så rider/tömkör/longerar man i arbetstempo och får hjälp av banden med att aktivera hästens bålmuskler. Så hårdvaran i sig är alltså inte synonym med ett lågt tempo. 
 
 
1
Taina Hägglöf

Det där är superintressant!! Hoppas att jag får tillfälle att gå på en föreläsnsing.

Svar: Vad roligt att du tycker det! Ja det hoppas jag med, det är ett superbra komplement till den vanliga träningen! :)
Åsa Foglé