Utbildningsskalan - 1. Takt

Utbildningsskalan / Permalink / 0
Takt tillhör den första, grundläggande fasen och handlar om antal steg per minut. Takten ska vara regelbunden, oavsett vilken gångarten är. Det betyder att hästen ska t ex ta lika vägvinnande steg med ena benparet som med det andra i arbetstrav. Dessutom ska rytmen bibehållas regelbunden. Takten ska även bibehållas i alla övergångar, tempoväxlingar och vändningar. En övning där takten går förlorad är inte rätt utförd. Samma gäller om vidare steg i utbildningen bidrar till oregelbundenhet. 
 
Grundgångarterna är skritt, trav och galopp, som är fyr,- två- och tretaktig. För att kunna bedöma takten gäller det att känna till rörelseförloppet i de olika gångarterna. Genom att rida hästen i ett lagomt tempo (=antal meter per minut) befäster man takten. Det är vanligt att man förväxlar bjudning med tempo och att rida i ett överilat tempo resulterar i taktstörningar som ofta visar sig genom att hästen "slår i skor", den tappar balansen. Hästen ska ridas framåt genom en jämn drivning fram till en mjuk, låg hand så att den trampar mer in mot tyngdpunkten, inte springer fortare.
 
Detta första moment i utbildningsskalan används såväl i unghästens utbildning som i det inledande lösgörande arbetet i varje träningspass. För att hästen ska ha möjlighet att befästa takt och balans krävs det att ryttaren är följsam, balanserad och mjuk i sin hjälpgivning. Att hästen rör sig taktmässigt är en förutsättning för att den ska kunna bibehålla och utveckla sina gångarter. 
 
 
 
Till top