Träningsdags!

 
Idag har jag startat dagen med lite sovmorgon, havregryn- och quinoagröt med blåbär, honung och kanel, ägg, juice och kaffe. Så nu är jag uppladdad för träning för Lisa om en stund, det blir kul! Jag har haft så mycket det senaste så jag har inte hunnit träna så ofta som jag vill, men jag hoppas kunna komma igång nu igen. Målet för hösten är ju satt och jag hoppas kunna nå det. Men då får vi börja jobba nu!
 
Vi hörs igen!  

Monday - funday

Alltså, vilken höst vi har! Helt fantastisk. Hästarna kan gå helt nakna, äntligen befriade från flugtäcken, och sola sig utan att flugor och blinningar äter upp dem och det är ändå varmt! Helt ljuvligt. 
 
Idag löshoppade Lillen lite i paddocken. Är man på jobbet sunday får man ha funday på monday helt enkelt! Det var väldigt längesen han gjorde det, men kände igen sig direkt och taggade. Jag hade byggt två studs och sen ett språng till oxer. Började med att galoppera över bommarna på marken bara och byggde successivt upp hindrena bakifrån. I början hade han lite bråttom (faktikst!) och fick hejda sig. Men jag hade även medvetet gjort det aningen kort, i syfte att få honom lite snabbare i fötterna. Och han gjorde det jättebra! 20 minuter senare var både jag och han svettiga men nöjda och tog oss en lika lång promenad i solskenet, för att varva ner. 
 
Nu har jag varit iväg på ett par ärenden, lagat mat, ätit och ska tillbaka till stallet. Jag måste kolla Carmen, hon har varit svullen i ett ben ett par dagar. Jag hoppas på att det "bara" är något litet sår som blivit lymfangit. 
 
Vi hörs igen hörni! 
 
 

"Ha en kraftig käpp till hands"

"Hästhållning i praktiken" är hästskötarens bibel. Den ligger till grund för hästskötarens teoretiska utbildning inom yrket och beskriver helt enkelt hur man sköter och hanterar häst på bästa sätt.
 
När jag konfirmerades fick jag boken av min moster och hennes familj, "istället för ett guldkors", vilket ju var helt briljant. Jag vet inte hur många gånger jag har läst den från pärm till pärm, men också använt den som uppslagsverk. Den har verkligen kommit till användning!
 
Igår skickade jag med min syster boken. Ska hon rida får hon allt lära sig lite om det runt i kring ridningen också. "Vissa delar kan nog dock vara lite förlegade" sa jag, bläddrade lite i den och hittade det här avsnittet:
 
"Hästen hugger skötaren, till synes utan anledning. Om man vet vilken kroppsdel hästen brukar hugga mot kan man preparera den med något hårt eller vasst.  Om hästen hugger mot armen stoppar man in ett par ryktskrapor med spetsarna utåt under jackan. Om hästen biter om skrapans spetsar upplever den en smärta som den inte vill utsätta sig för igen. Ett alternativ är att ha en kraftig käpp till hands och omedelbart ge hästen en ordentlig smäll när den biter" 
 
Ja, det är väl kanske inte riktigt så vi jobbar idag. Och även om vi gör mycket och många saker som man gjort i alla tider, för att det är det bästa och säkraste sättet, så finns det en del saker som har utvecklats lite, precis som med allt annat. Sen har jag i och för sig aldrig "preparerat med något vasst" heller. Min upplaga är från 1995 och jag är rätt säker på att den uppdaterats sen dess. Men det är intressant att läsa lite äldre instruktioner ibland. Det får en att tänka till. 
 
 
 
Visa fler inlägg