Åsa Foglé & Hästeriet

Lisa & Klas 170729
Igår gifte sig en av mina allra närmaste, äldsta och bästa vänner. Lisa fick sin Klas och jag och H fick vara med och fira deras stora dag. En spontan bröllopsfest hemma på gården som de tillsammans byggt upp under flera år. Logen hade dekorerats med ljus, blommor och vimplar och det var bara så himla fint. God mat, fina tal och det viktigaste: massor av kärlek. 
VI önskar er all lycka och många, många långa år tillsammans. Ni kompletterar verkligen varandra ❤️
Skämmes SvRF!

Förra veckan blev det känt att 16-åriga Nellie Berntsson inte kom med i landslaget inför junior-EM pga ett inlägg hon postat på Instagram. Hon hade där kritiserat en ledare för att denne hade kritiserat hennes häst i Hagen och hon hade känt sig orättvist behandlad. Kritiken var ungefär att hästen var för dålig generellt, medan Nellie misstänkte att det var något som inte stämde med den. Det visade sig efter veterinärkontroll stämma och hon postade inlägget. Inget namn nämndes men det blev ett herrans liv. Efter samtal där parterna hade pratat ut och bett varandra om ursäkt skulle det dock ha varit överspelat även om Svenska ridsportförbundet propsat på att inlägget skulle raderas, vilket Nellie också gjorde. (Med andra ord censur.) 

Under Falsterbo skulle Nellie starta igen, för att för att få chansen igen att visa att hon platsar i landslaget. Hon red sin 1,45-klass med endast 4 fel och var jättenöjd och stolt över sin insats. Efter klassen blev hon kallad till ett möte som hon inte fick veta vad det skulle handla om. Hennes tränare fick heller inte gå med. I rummet fanns landslagsledaren, en person från förbundet och ytterligare en person som visade sig var där endast för att bevaka Nellie och se hur hon uppförde sig i tävlingssammanhang, det vill säga på framhoppning, med tränare och så vidare. Ja, ni läste rätt. Mötet skulle visa sig handla om att man tyckte att Nellie såg sur ut när hon red. ...  What? För det första; tänk er att rida in på fullsatt arena i Falsterbo och dessutom som känd medieperson med alla ögon på sig. Och sen rida den högsta klassen man ridit någonsin och dessutom göra det bra under den pressen. Men hon såg sur ut?! Har ni sett någon idrottsman under fullt fokus och koncentration se glad och trevlig ut? Va?!  För det andra är det tre vuxna mot en tjej på 16 år. Ett barn. Hur kan man ens komma på tanken? Ingen annan junior blev utsatt för denna bevakning. 

När Svante Johansson (lagledaren) senare meddelade vilka som skulle ingå i laget var inte Nellie med, trots bättre resultat och trots att hon verkligen visat att hon förtjänat en plats. Nellie blev såklart ledsen och besviken, igen, och skrev om sin besvikelse och hela händelsen i sin blogg med inledning att hon önskade alla uttagna lycka till. Och läs ordentligt nu; Som replik på det säger Svante Johansson att man ville ”ha en bra laganda” och att inlägget på insta var för färskt ungefär. Dessutom vill se riktlinjer från förbundet för hur man ska uppföra sig på sociala medier. Han pratar om värdegrund och att det måste vara en bra laganda. Ursäkta, men är han helt dum i huvudet?

1.     Nellie är 16 år. Då är det lätt hänt att man överreagerar när man känner sig orättvist behandlad och skriver något som kanske inte är helt okej. Jag tror förvisso att inlägget ändå var genomtänkt, med tanke på hennes 400 000 följare. Fyrahundratusen följare. Och för att hon är en klok tjej med rätt inställning. Men förbundet ser en anledning att utöva maktmissbruk för att få tjejen att rätta sig i ledet. Agerandet diskuterades, man bad varandra om ursäkt och case closed. Tydligen inte. Dessutom hade Nellie bara dagar innan fått beröm av en läsares förälder för att hon tog sig tid att prata och bli fotad med sina fans. 

2.     Värdegrund? Var är värdegrunden när det gäller tränare som har förgripit sig sexuellt på sina elever (unga tjejer i beroendeställning) i åratal?!  Det ska till en medial shit storm innan förbundet vågar ta i det och stänga av en tränare. Och ska inte ledarna också föregå med gott exempel för en god värdegrund? 

3.     Laganda? Det Svante Johansson och förbundet ägnat sig åt är inte laganda. Det är i högsta grad mobbing. Och det är vuxna som mobbar en minderårig, ett barn. Det är ju helt jävla sjukt. Dessutom ska även föräldrar till andra juniorer ha fryst ut Nellie. Lägg det till bevakningen av henne på Falsterbo och efterföljande möte där hon inte fick ha med sin tränare. Det är inget annat än ren och skär mobbing. Vuxna mot ett barn.

4. Regler för vad ryttarna får skriva i sociala medier? Det kallas censur. Om inte Svante Johansson vet om det så har vi enligt svensk grundlag i Sverige rätt att uttrycka tankar, känslor och åsikter. Vi lever i en demokrati.

Till historian kan också läggas att Nellie är en tjej som verkligen har jobbat hårt för att komma dit hon är nu. Och hon jobbar fortfarande hårt. Hon är inte född med en ponny mellan benen så att säga. Hon har slitit för det och hon har tagit sig dit själv. Och hon har makt i och med sina hundratuseltals följare. Hennes ord når många och det är förmodligen det som sticker i ögonen på lagledaren och förbundet.

Man skulle kunna tro att det är en fars, ett skämt. Det är tyvärr inte det. Det övergår mitt förstånd hur man i förbundet kan agera på ett sådant sätt. Ingen ledare har varit uthängd vid namn i inlägget som var upptakten till allt detta. Den enda som farit illa av allt detta är Nellie Berndtsson. En 16-åring som gett upp allt för att satsa på sin ryttarkarriär och en plats i landslaget under EM och förtjänat den. Men som även blivit fråntagen den och dessutom fått ta oimligt mycket skit för att några kränkta män inte klarar av en att ung tjej med inflytande vägrat inrätta sig när hon har känt sig orättvist behandlad och det dessutom visade sig att hon hade rätt.  

 

Dressyrtävlingar behöver HLR!

Läser i senaste Ridsport att man är rädd för att dressyrtävlingar mer eller mindre kommer dö ut, om inte något ändras. Anledningen är såklart pengar. När domare, distriktet och Equipe (som idag är ensamma om tjänsten, vilket ger monopol och ingen konkurrens som kan pressa priset) har fått sitt arvode och rosetter, plaketter och premier är betalda ungefär finns ungefär 20 kr per start kvar till arrangören. 20 kr som ska täcka material, så som dressyrstaket, kostnad för traktor eller fyrhjuling som ska tankas och sladda banorna och kanske lite mat och fika till de helt ideella och ovärderliga funktionärerna som faktiskt jobbar gratis. Utan tävlingsledare, sekretariat, domarsekreterare, ring masters, de som fixar maten och resten av crewet som alla jobbar utan arvode hade vi inte haft att möjligheten att tävla över huvud taget. 

Jag tror det är flera områden man behöver attackera för att få fulla klasser och bättre deltagande.

·      ”Först-till-kvarn-systemet” som just nu tillämpas när man anmäler till tävling är nog egentligen inte så bra. De mest eftertraktade tävlingarna blir överfulla på nolltid, med ofta lika många reserver som starter. Och om jag går till mig själv så anmäler jag mig inte som reserv nr tjugo utan tittar på andra tävlingar i stället. Men, när tävlingen närmar sig droppar folk av och klasserna är sällan fulla ändå och jag hade nog kunnat starta som reserv nr tjugo.  Det känns lite som att många garderar sig och anmäler "i förebyggande syfte", men på tävlingsdagen, är klasserna sällan fulla.

Hur kan man lösa det? 

  • Återinföra lottning? Det förutsätter att man kan anmäla sig till flera tävlingar samma dag och sedan välja om man blir inlottad på flera av dem. Det kräver kanske längre planeringstid för tävlingsledningen och kortare anmälningstid, men det ger alla samma möjlighet att få komma med och inte bara de som hänger på låset när tävlingen öppnar. 
  • Alternativt eller även att man också som ryttare får ansvara själv och aktivt gå in och ta eventuell ledig plats om man hamnar på reservplats. Jag vill inbilla mig att en del av strykningarna beror på att man missat att man gått in automatiskt som reserv (jag har i alla fall gjort det). Alltså, reserverna ansvarar själva för att gå in och se om någon strukit sig och kan välja att gå in om man vet att man kan och vill åka. 
  • Startavgiften till tävlingen dras direkt i samband med anmälan. En det tävlingar har redan den principen, vilket jag tycker är bra. Jag tänker även att man skulle kunna införa att endast halva startavgiften återfås om man stryker sig, så att halva starten är bindande. Kanske kan det avhjälpa problemet med ”okynnesanmälningar” och "jag-åker-om-jag-känner-för-det"-inställningen som hindrar andra som faktiskt verkligen velat deltaga. Dessutom ger det arrangören ändå betalt för besväret att hålla på med återbetalningar och administrativt arbete. 

En annan aspekt är inställningen till att själv agera funktionär på hemmatävling. Många klubbar har obligatorisk funktionärstjänst vid x antal tävlingar per år. Tvång i stil med det tror jag inte fungerar så bra. Jag tror snarare på att om man skapar en vi-känsla och gemenskap så är det inte svårt att engagera medlemmar att hjälpa till. Här är ett tidigare inlägg om just detta.

 Annat man som arrangör kan fundera på är tävlingens eller klassens typ.

  • T ex att klassen endast är öppen för ekipage som ej gått över t ex 65% i samma klass tidigare. Lite som kvalgränserna. Det är lätt kollat via tdb. Kanske förbundet till och med på sikt kan programmera in en spärr vid anmälan? Och även samma fast tvärt om, för ekipage som gått över 65%. Alltså, lite som uppklassningssystemet.
  • Kan man åldersskilja hästarna som i hoppning; Avd A och Avd B även i dressyr? Vuxna hästar tävlar som vanligt och unghästar bedöms, men utan placering. Godkänd ritt ger rosett. Kanske de också bara skulle bedömas som på unghästtesterna, dvs på gångarter, takt, lösgjordhet och ridbarhet istället för varje bedömningsgrupp i programmet? Godkänt program ger rosett. Om inte annat så slipper dessutom unghästarna stå i transport och vänta på ev prisutdelning. 
  • Införa tävlingar i ren inverkansridning, dressyrens motsvaritghet till stilhoppning, där man bedömer ryttarens balans, följsamhet, hjälpgivning och så vidare. Där kommer inte den hästen som sprattlar mest att vinna och eftersom de flesta hästar tenderar att gå bättre ju bättre ryttaren rider så känns det heller inte som en helt orimlig gren att tävla i. 
  • Ha tävlingar för olika åldersgrupper i traditionella klasser, t ex ungdomar rider mot ungdomar och vuxna mot vuxna?
  • Var på en tävling där man fick anmäla "kompislag" tillsammans med en kompis som red samma klass, mot en lite extra avgift. En rolig extragrej som både ger lite mer pengar och kanske fler starter. Efter klassen räknades resultat ihop och vinnare utsågs. 
  • Amatör- och proffsklasser? Kräver såklart en definition av respektive begrepp, men det kanske generar fler starter hos dem som inte vågar sig ut för att ”alla andra är så duktiga”. 

Jag spånar hej vilt här, men jag tror att det är viktigt att börja tänka nytt kring tävlingar. Men framför allt är det viktiga hästarnas välfärd. Det får inte bli på bekostnad av hästarna. Utbildning och träning ska ligga till grund för tävlandet. Och att tävling inte ska bli så dyrt så att det bara är dem med mest pengar som kommer kunna tävla. Det är redan en sport och konst att lära sig som kostar mycket. Så låt oss hjälpas åt! Själv ska jag till Lilla Edet och tävla på onsdag och torsdag, det blir roligt!