Svar på svar

Härom dagen postade Hippson mitt inlägg om "Det stora hoppet" med svar från Tv3. Det verkar som att jag var så otydlig så det inte framgår att det jag kritiserar är att det är tonårsdöttrarna som ska lära sina pappor att rida. Och att det är det som kommuniceras i programmet. Det förstår vem som helst att det fanns yrkesmänniskor bakom kameran. Men om vem som helst hade kunnat lära andra att rida på ett säkert och hästvänligt sätt hade vi inte haft någon ridlärarutbildning eller ridskolor. I programmet ses tonåringar utsätta sina pappor för livsfarliga situationer och man använder realtivit unga och känsliga hästar som redskap. Allt för att de vill vinna en häst. 
Det är inte horsemanship, det är inte hur man lär någon rida idag. Susanne Nyhlén menar att papporna fick de bästa förutsättningarna för att lära sig rida. Jag menar att det fick dem inte alls. De bästa förutsättningarna hade varit äldre, välskolade  och nybörjarvana hästar, helst av kallblodsmodell, både för att de rör sig mindre och inte är lika mentalt känsliga (generellt). Hästarna som var med var Bollerups skolhästar, sporthästar av modernare modell. Hästarna är alltså inte alls vana vid den typen av ridning. Det är inte i linje med hästarnas välfärd. 
 
Kommentarsfältet på fb under inlägget lyser desssutom tyvärr av okunskap kring hur ridskolor fungerar, något som ocskå var min poäng i första inlägget. Folk verkar tro att det är hej baberiba och att hästarna plågas på ridskolan, att det dras i munnar och studsas i sadlar, ungefär. Andra menar att det är bra att vår sport syns i media, att man visar hur svårt det är att rida. Eller att papporna var modiga. Har man inte ens läst vad jag skrivit? Det är bra att ridsporten syns, men vad som hade varit ännu bättre är om de hade visat hur svårt det är att lära sig också och hur lång tid det tar? Poängen är att jag ställer mig kritisk till är HUR man kommunicerar att det går till att lära sig rida. Och att hästarna ska behandlas med respekt. Och Tv3's svar i stil med "att det är ju kul att tävla i hur fort det går att lära sig hoppa en bana" med hästens välfärd och livet som insats. Ungefär. Goddag yxskaft.
Att lära sig rida är inte underhållning, det är utbildning som ska ledas av utbildade ridlärare och hästar skolade för ändamålet. Det får ALDRIG ske på hästarnas bekostnad eller med risk för ryttarnas säkerhet, vilket det gjorde i "Det stora hoppet".